دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
سندرم آپنه خواب عبارت است از حملات تکراری انسدادی مجاری هوایی فوقانی طی خواب که با بیدار شدنهای گذرا خاتمه مییابد. این حملات میتواند تا چندین بار در ساعت تکرار شود.شیوع آپنه در بزرگسالان ۲ تا ۴ درصد است و باعث اختلال شناختی و عامل خطرساز برای بیماریهای قلبی عروقی میباشد.
حملات آپنه خواب معمولاً با خُرخُر بلند و هیپوکسمی (کمبود اکسیژن در خون) همراه است و بیدار شدن گذرا باعث خواب منقطع و کاهش میزان خواب بدون آگاهی به این بیدار شدنها میباشد که منجر به عواقب رفتاری از جمله خواب آلودگی در طی روز، اختلال تمرکز و اختلال عصبی روانی مثل افسردگی و عصبانیت شده و عواقب جسمی بر قلب و عروق منجر به افزایش فشارخون میشود.
● عوامل موثر در ایجاد آپنه خواب:
۱٫ فاکتورهای عمومی: جنس مرد، سن بالا، چاقی، مصرف الکل و آرام بخشها، ژنتیک
۲٫ تنگی مجاری تنفسی: بزرگی لوزهها، چانه کوچک، خمیدگی گردن، انسداد بینی
۳٫ فاکتورهای مکانیکی: به پشت خوابیدن، گرفتگیبینی و مجاری تنفسی
۴٫ ضعف عضلات تنفسی و ضعف عضلات گشاد کننده مجاری تنفسی
۵٫ اختلال سیستم اعصاب مرکزی
● تظاهرات بالینی سندرم آپنه خواب:
در روز : خواب آلودگی در روز، سردرد صبحگاهی، ضعف در کار و فعالیتهای روزمره، ضعف حافظه، ضعف تمرکز، علائم افسردگی، گُرگرفتگی.
در شب: خُرخُر کردن، خواب ناآرام بدون احساس سرحالی بعد از خواب، بیخوابی، خفگی شبانه، ادرار شبانه، شب ادراری در کودکان، ناتوانی جنسی، تعریق، آریتمی قلبی.
با وجود تمام این علائم حتی بطور صد در صد نمیتوان وجود یا عدم وجود سندرم آپنه خواب را پیش بینی کرد. استاندارد تشخیص قطعی برای سندرم انسدادی آپنه خواب پلی سومنوگرافی کامل است (این تست فعالیتهای الکتریکی مغز، حرکات چشمها، فعالیتهای عضلانی، تعداد ضربان و ریتم قلب را بصورت ECG,EEG,EMG ثبت کرده و میزان اکسیژن در خون را نیز محاسبه و هیپوکسمی را در حین خواب را مشخص میکند روش تشخیص دیگر روش اشباع اکسیژن است. در حال حاضر کلینیکی بدین منظور در بیمارستان امام خمینی دایر بوده و با همکاری گروه طب کار مشغول به فعالیت میباشند.
● موربیدیتی و مورتالیتی (میزان ناتوانی یا مرگ و میر)
عمدتاً مربوط به دستگاه قلبی عروقی است. فشارخون بالا (دو برابر افراد عادی) و بیماریهای ایسکمیک قلب و عروق مغز که بصورت سکته قلبی و سکته مغزی بروز میکند. مطالعات نشان داده با درمان اختلال خواب، میزان مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی کاهش مییابد.
رابطه آپنه خواب با حوادث رانندگی:
افزایش میزان تصادفات رانندگی در این بیماران حدود ۳ تا ۷ برابر افراد عادی میباشد که بعد از درمان به حد طبیعی میرسد.
● درمان:
موثرترین روش CPAP است ولی در موارد خفیف میتوان از روشهای سادهتری بهرهمند شد:
۱٫ کاهش وزن ۲٫ بهداشت خواب ۳٫ عدم مصرف نوشابههای الکلی ۴٫رفع احتقان بینی ۵٫ عدم خوابیدن به پشت ۶٫ در بچه ها عمل جراحی لوزههای هیپرتروفیک و آدنوئید ۷٫ عمل اوولوپلاتوفارنگوپلاستی (Uppp) که بزرگ کردن راه هوایی حلقی دهان و کاهش قابلیت جمع شدن این بخش از راه هوایی است.
حدود ۷۰ درصد بیماران سندرم آپنه خواب چاق هستند که رفع چاقی و تغییر فرم و وضعیت خوابیدن میتواند بسیار موثر باشد.
درمان موارد متوسط و شدید بوسیله دستگاهی بنام CPAP امکانپذیر است ولی این وسیله دست و پا گیر بوده و از طرف بیماران استقبال نمیشود ولی وسیلهای بسیار موثر است و راه بینی را بازنگه میدارد.
وسایل دهانی و چانه بندهایی نیز ساخته شده است که روی عضلات هوایی اثر گذاشته آنها را در ناحیه دهانی بازنگه میدارد. دارو درمانی نیز بطور موقت موثر میباشد ولی بطور دائم و دراز مدت تأثیر چندانی ندارد.
نتیجهگیری:
سندرم آپنه خواب یا نشانگان وقفه انسدادی تنفسی در خواب یک اختلال بسیار شایع است، با عواقب نامطلوب عمده بر سلامت و کیفیت زندگی انسانها. با این حال این اختلال قابل درمان بوده و بیمارانی که بطور موفقیتآمیزی درمان میشوند عموماً تغییر چشمگیری در کیفیت زندگی خود گزارش کردهاند. تهیه و تنظیم : دکتر مهناز روحی
منبع خبر : مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران