دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
• بیماریهای آتوپیک
آلرژی از دیرباز یکی از مسائل رایج و شایع در پزشکی بوده و همواره محققین در پی یافتن عوامل مسبب آن و درمان این عوامل بودهاند. آتوپی بر یک واکنش آلرژیک دلالت دارد و حالتی است که فرد را مستعد ابتلا به بیماریهایی که با واسطه lgE ایجاد میشوند، میکند مانند: رینیت آلرژیک، آسم و درماتیت آتوپیک. در کودکانی که والدین آتوپیک دارند، احتمال ابتلا به آتوپیها ۳۰ درصد است. شیوع بیماریهای آتوپیک در شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میشوند کمتر است.
۱٫آسم
کلمه Asthma از زبان یونانی گرفته شده و به معنی تنگی نفس است. تنگی قابل برگشت راه هوایی ثانویه به انقباض عضله صاف، ادم و التهاب دیواره راه هوایی یا مسدود شدن راه هوایی به وسیله موکوس و همچنین انسداد شدیدی که چند روز یا چند هفته باقی بماند، آسم مداوم یا status asthmaticus نام دارد. ۴ تا ۵ درصد بالغین و ۵ تا ۱۰ درصد کودکان حملات آسمی را تجربه میکنند.
•عوامل برانگیزنده آسم
الف: آلرژیهای محیطی
– غذا
غذاهای دریایی(حلزون، ماهی، میگو)، تخم مرغ، آجیل، شکلات
در کودکان زیر یک سال مصرف غذاهایی مثل عسل، آجیل ، بعضی میوهها و سبزیها مانند اسفناج، کیوی، توت، آلبالو و … ممکن است زمینهای برای ایجاد آلرژی در بزرگسالی شود.
– گیاهان
درختان، گلها، هاگها، چمنها، درختان زبان گنجشک، چنار، گردو، نارون، سرو، کاج تبریزی و در اوایل بهار گیاهان پرورش یافته مانند گل رز، گل ابریشم، یاس و برگ مو میتوانند آلرژی زا باشند.
۱۴ درصد کودکان نسبت به گرده گیاهان حساسیت دارند.
۲۶ درصد کودکان نسبت به گرده چمنها حساسیت دارند.
۲۷ درصد کودکان نسبت به گرده علفهای هرزه حساسیت دارند.
– پرها
بالش یا متکای پر، پشم و کرک
– پوست حیوانات
سگ، گربه، خرگوش، جوجه
– گرد و غبار
فرش، جارو، گردگیر، فیلترهای کثیف، گرد و غبار کولرها
– پاک کنندههای خانگی
پولیشها، حلالهای پاککننده، تینر
– هوا و درجه حرارت
آلودگی هوا، سرما یا گرمای زیاد، تغییرات فصلی مانند خشکی یا رطوبت زیاد
آلوده کنندههای صنعتی: بخارات چوب، گرد و غبار یا دود صنعتی، فلزات، گیاه کتان
– عوامل دیگر
پودرها، عطرها، تنباکو، سیگار، پیپ، پتوی کودک، عروسکهای پولیشی
ب: فاکتورهای داخلی
– عفونتهای ریوی، سرماخوردگی، آنفلوآنزا، ویروسها. به طوری که در بسیاری از کودکان، حالت آسم متعاقب ابتلا به عفونتهای ساده دستگاه تنفس فوقانی بروز میکند.
– خستگی و ورزشهای سنگین خصوصا در هوای سرد
– عوامل عاطفی مانند اضطراب و استرس بیش از حد
توجه : از جمله عوامل خطر ساز برای ابتلا به آسم مداوم میتوان به آسم شدید همراه با رینیت آلرژیک، آلرژی به گیاهان و گربه، سابقه خانوادگی آسم، عفونت مجاری هوایی تحتانی در شیرخوارگی و سیگار کشیدن مادر اشاره کرد.
•علایم و نشانهها
ویزینگ (خس خس)، سرفه، تنگی نفس، تاکی پنه (افزایش تعداد تنفس به صورت غیرطبیعی)، درد قفسه سینه.
این علائم در حملات حاد، شایع هستند اما علائم دیر رسی بوده و همیشه وجود ندارند. همچنین سابقه سرفه دائم، سرفه شبانه، سرفه ناشی از ورزش، استفراغ پس از سرفه و سرفه به دنبال تماس با هوای سرد مطرح کننده آسم هستند.
۲٫رینیت آلرژیک
به علت اثر آلرژنها روی مخاط بینی بروز میکند، نزدیک به ۲۰ درصد مردم علایم رینیت آلرژیک را دارند و اغلب اولین بروز علایم در دوره کودکی رخ میدهد. آلرژی فصلی معمولا قبل از ۳ سالگی رخ میدهد که شایعترین اختلال مزمن در کودکان بوده و ۴ تا ۵ درصد شیوع دارد.
•علایم و نشانهها
احتقان و خارش بینی، عطسه مکرر و مزمن، مالیدن بینی، سرفه خشک مکرر، تنفس دهانی، چشم ها قرمز و خارش دار، اشک ریزش، ایجاد چین زیر پلک، شاخکهای بینی متورم، وجود شیار عرضی بینی
•پیشگیری
اجتناب از مواد آلرژن، زدودن گرد و غبار رختخواب و محیط اطراف، کاهش تماس با حیوانات خانگی
۳٫آلرژی دارویی
قسمتی از واکنشهای ناخواسته ایجاد شده توسط دارو را شامل میشود، فقط ۵ درصد بالغین حساسیت دارویی واقعی دارند. کودکان در مقایسه با بالغین شیوع حساسیت دارویی پایین تری دارند.
۴٫آلرژی غذایی
غذاها یکی از شایعترین علل آنافیلاکسی هستند. ۶ درصد کودکان و کمتر از ۱ درصد بالغین آلرژی غذایی دارند.
شایعترین آلرژنهای غذایی در بچهها، شیر، تخم مرغ، سویا، گندم، بادام زمینی و … است. آلرژی به شیر، تخم مرغ، سویا و گندم معمولا پس از ۳ سالگی دیده میشود.
شایع ترین آلرژنهای غذایی بالغین بادام زمینی، خشکبار، ماهی و آبزیان دریایی مانند میگو، صدف و … است.
•علایم و نشانههای آلرژی غذایی
– تظاهرات پوستی
– تظاهرات ریوی
– درماتیت آتوپیک، کهیر
– عطسه و آبریزش بینی، سرفه و ویزینگ
– تظاهرات گوارشی
– آنافیلاکسی
– تهوع، استفراغ، درد شکمی و اسهال
– افت فشارخون و تاکی کاردی (افزایش ضربان قلب به صورت غیرطبیعی)
۵٫درماتیت آتوپیک
۳ تا ۵ درصد کودکان را قبل از ۵ سالگی مبتلا میسازد.
۱- در شیر خوارگی (۲ ماهگی تا ۵ سالگی): صورت، سطوح باز دستان و قفسه سینه دچار ضایعات خشک و قرمز رنگ میشود.
۲- در کودکان بزرگتر ( ۴ تا ۱۵ سالگی): ضایعات در قدام آرنج، روی مچها و دستها ظاهر میشود به طور تیپیک این ضایعات قرمز رنگ، خشک، برجسته، خراشیده و … به نظر میرسند.
۳- در شکل بالغین دستها و پاها، پلکها، گردن، چینهای پوستی و قسمتهای بالای دست مبتلا میشوند. از جمله نشانههای درماتیت آتوپیک لکههای کم رنگ و پوسته دار بر پوست که با آفتاب بدتر میشود، میباشد.
•بهترین روش پیشگیری
۱- مراقبت از پوست: بیمار باید از صابون، دترژنها، حلالها، مواد شیمیایی، لباس پشمی و اکریلیک که سبب خشکی پوست میشوند و همچنین گرمای بیش از حد دوری کند. هیدراسیون پوست، خارش را به نحو چشمگیری کم میکند. برای این کار میتوان ۱ تا ۴ بار دوش گرفت و بلافاصله پوست را با نرم کنندهها مرطوب نمود.
۲- استفاده از استروئیدهای موضعی
۳- آنتیهیستامینها
۴- استفاده از کرمها و چربکنندههای مختلف
در کودکان که به روشهای درمانی فوق پاسخ نمیدهند حتما باید آلرژی غذایی را در نظر گرفت.
۶٫بیماری سرم
نوع سوم واکنش حساسیت است که در نتیجه پاسخ ایمنی به پروتئینهای خارجی و تشکیل کمپلکس ایمنی به وجود می آید. معمولا بر اثر حساسیت به داروهایی مانند پنیسلین، سفالوسپورینها خصوصا سفالکسین و سولفونامیدها ایجاد میشود و با شیوع کمتر ممکن است در اثر واکنش به آنتی توکسینهای با منشا حیوانی (آنتی لنفوسیتها، ضد سم مار، آنتی بوتولیسمها) و گاهی عفونت ویروسی مزمن ایجاد شود.
•علایم و نشانهها
– تب
– احساس کوفتگی بدن
– کهیر و بثورات جلدی خارشدار
– آرتریت و آرترالژیا (درد و تورم مفاصل کوچک دست و پا)
– شکایات گوارشی (کرامپ، تهوع، استفراغ)
– بزرگی غدد لنفاوی و آنژیوادم (ورم موضعی)
۷٫کهیر و آنژیوادم
کهیر با ضایعات برجسته خارش دار و اریتماتو (قرمزی) با اندازههای مختلف و ناپایدار مشخص میشود. آنژیوادم بافتهای زیر جلدی را درگیر میسازد و ممکن است همراه با کهیر باشد. آنژیوادم بدون کهیر فاقد خارش است.
اگر کهیر کمتر از ۶ هفته باشد حاد و اگر بیشتر از ۶ هفته باشد مزمن نامیده میشود.
کهیر حاد و مزمن علل بسیاری دارد. کهیر حاد به احتمال بیشتری با واسطه lgE است و در افراد جوان دیده می شود و معمولا خوش خیم است. آلرژی نقش مهمی در کهیر مزمن ندارد و در اکثر موارد هیچ علتی برای آن پیدا نمیشود.
عواملی مانند ورزش، گرما، هیپرتیروئیدیسم کهیر را تشدید میکند.
۸٫آنافیلاکسی
نوعی واکنش حاد عمومی آلرژیک میباشد. افزایش حساسیت به داروها (آنتی بیوتیکها، محصولات خونی)، غذاها (بادام زمینی، غذاهای دریایی، شیر،…)، لاتکس (مواد پلاستیکی مانند دستکشهای پلاستیکی) و نیش حشراتی مانند زنبور باعث آنافیلاکسی میگردد. پنیسیلین بیشتر از هر داروی دیگری سبب آنافیلاکسی میشود. در بیمارانی که سابقه آنافیلاکسی به تخم مرغ وجود دارد، تزریق واکسنهایی که حاوی پروتئین تخممرغ هستند (آنفلوآنزا، تب زرد و MMR ) ممنوع میباشد.
بیمارانی که به لاتکس حساسیت دارند نباید موز و کیوی بخورند.
۹٫افزایش حساسیت به پنی سیلین
پنیسلین شایع ترین علت واکنش دارویی آلرژیک وخیم در کودکان است. آنافیلاکسی به دنبال مصرف تزریقی، خوراکی، موضعی و استنشاقی گزارش شده، اما شایعترین حالت به دنبال تزریق است.
پنیسیلین میتواند طیفی از واکنشهای افزایش حساسیت را ایجاد نماید. واکنشهای سیستمیک (آنافیلاکسی و اسکولیت)، جلدی (کهیر، آنژیوادم، راشهای ماکوپاپولر)، خونی (کمخونی)، کلیوی (نفریت بینابینی).
به دنبال مصرف آمپیسیلین در ۵ تا ۱۰ درصد کودکان ممکن است راشهای ماکوپاپولر غیر کهیری ایجاد شود. درمان با قطع دارو صورت میگیرد و در صورتی که نیاز به تجویز پنیسیلین به فرد آلرژیک باشد باید ابتدا حساسیتزدایی صورت گیرد.
۱۰٫نقص ایمنی اولیه
بیش از ۷۰ نوع نقص سیستم ایمنی اولیه تشخیص داده شده (نقص سلولهای B ، سلولهای T ، و نقص ترکیبی، نقص کمپلمان C3 وC2، نقص فاگوسیتها و …) ممکن است باعث واکنشهای حساسیتی شوند.
۱۱٫ سندرم دیجرج: اختلال تکاملی قوس چهارم برونشیال و کیسه سوم و چهارم برونشیال که منجر به هیپرپلازی تیموس و پاراتیروئید میشود و اغلب نقص ژنتیکی کروموزوم ۲۲ باعث این سندرم میشود.
۱۲٫ سندروم آتاکسی تلانژکتازی
بیماری ژنتیکی که منجر به ضعف کارکرد سیستم ایمنی میشود.
تهیه و تنظیم: نرگس رحمتی زیر نظر دکتر پیمان رستگاری، متخصص اطفال منابع ۱- بیماریهای کودکان. اسکات کاهان. کاتلین د. آنتونیس ۲- مروری سریع بر بیماریهای کودکان (خلاصه نلسون ۲۰۰۲) ۳- کتاب بیماریهای داخلی دکتر حجت اله اکبر زاده پاشا ۴- www.koodakaneh.com
منبع خبر : مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران