دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
میگرن یکی از علل سردرد است. بیشتر کسانی که به میگرن دچار هستند، دچار حملههای پی در پی سردرد برای مدت چندین سال میباشند. سر درد میگرن بیشتر به گونه تپشدار (ضربان دار) بوده اغلب با تهوع و اختلالات بینایی همراه است. گر چه بیشتر موارد میگرن میتواند شدید باشد ولی گاه سردرد میگرن خفیف است.
هنوز چرایی ایجاد این سردرد مشخص نشدهاست. درد میگرن در اثر تورم رگهای خونی و اعصاب اطراف مغز که به ساقه مغز سرشناس است ایجاد میشود. به نظر میآید یک ماده شیمیایی موجود در مغز به نام سروتونین نقش اصلی را در این بیماری داشته باشد.البته برخی پژوهشهای تازه نشان دادهاست نقص ژنتیکی میتواند در بروز این بیماری نقش داشته باشد.پژوهشگران ژن معیوبی را در بین گروهی از بیماران میگرنی یافتند که میتواند علت اصلی دردهای میگرنی باشد.[۱]
میگرن یک سردرد تپشدار است که میتواند در یکسو یا هر دو سوی سر ایجاد شود. سردرد میگرن بیشتر با تهوع، استفراغ و یا کاهش اشتها همراه است. فعالیت فیزیکی و ورزش، نورهای درخشان و یا صداهای بلند میتوانند سردرد را تشدید کنند. اغلب فرد مبتلا به میگرن، پس از آغاز سردرد به محلی تاریک، آرام و خنک میروند تا سردرد رفع شود. بیشتر حملههای میگرن میان ۱۲-۴ ساعت درازا میکشد اگر چه میتواند کوتاهتر و یا بلندتر نیز باشد. یکی از ویژگیهای میگرن احساس غیرمعمولی میباشد که پیش از آغاز حمله به فرد دست میدهد و به آن «پیش درآمد» میگویند. نشانههای پیش درآمد میتواند دربرگیرنده خستگی، گرسنگی و یا احساس خشم باشد. همچنین میگرن دارای «پس اثر» نیز بوده که پس از حمله این احساس به فرد دست داده و دربرگیرنده احساس تهی شدن، سردی در روابط و کاهش انرژی در بدن بوده که ممکن است برای یک تا دو روز پس از یک حمله شدید میگرن ادامه یابد. البته باید یادآور شد که همگی کسانی که مبتلا به میگرن هستند دچار «پیش درآمد» یا «پس اثر» میگرن نمیشوند.
یک ویژگی دیگر میگرن که البته در بیماری صرع نیز گاهی دیده میشود، وجود نشانههای پیشین یا اورا (Aura) است. این نشانههای مقدماتی کمی پیش از حمله میگرن رخ داده و منجر به اختلال بینایی، تاری دید و یا دیدن نورهای ضرباندار و چشمک زن میشود.این نشانهها که نزدیک ۳۰-۱۵ دقیقه به درازا میکشند به بیمار هشدار میدهند که سردرد میگرن به زودی آغاز خواهد شد. گاهی نشانههای مقدماتی حواس شنوایی، بویایی و یا چشایی را درگیر میکنند. البته «علایم مقدماتی» هم مانند «پیش درآمد» و «پس اثر» در تمام بیماران میگرنی رخ نمیدهد و در بسیاری از موارد، حملهی میگرنی درای «علایم مقدماتی» نیست و از آن جالبتر اینکه در برخی از موارد، ظهور نشانههای مقدماتی نیز بدون حمله میگرنی پس از آن رخ میدهد.
در موارد نادری نیز میگرن به گونه نشانههای عصبشناسانه غیرمعمول همانند گیجی، کاهش بینایی، حالت سوزن سوزن شدن و کرختی و سستی بروز میکند.
حمله میگرن گاهی به وسیله برخی از فعالیتها، غذاها، بوها و حتی احساسات تحریک شده بروز میکند. همچنین برخی از بیماران زمانی که دچار استرس میشوند، حمله میگرن به سراغ آنها میآید در حالی که عدهای دیگر پس از اینکه استرس آنها رفع شد، دچار حمله میگرنی میشوند (برای نمونه روز پس از یک آزمون و یا ملاقات مهم). برخی زنان به تجربه در مییابند که حملات میگرن آنها در زمان قاعدگی بدتر و شدیدتر است.
اگر هنگام ابتلا به میگرن، نشانههای خطرناک زیرین مشاهد شود ممکن است رایزنی با پزشک ضروری باشد:
حملههای سردرد میگرن به طور معمول صبحها و اغلب آخر هفته شروع میشود. هر حمله از چند ساعت تا چند روز به طول میانجامد و تعداد حملهها در هر ماه بین ۱ تا ۳ بار تکرار میشود یک سردرد میگرنی بطور معمول دارای دو مرحله است:
الف) مرحله پیش درآمد (Aura):در این مرحله، مجراهای خونی مغز منقبض میشوند و علایم این مرحله عبارتند از: اختلال در گفتار، مشکلات بینایی، بیحسی، سوزش خفیف، کمسو شدن چشم، وجود صدا در گوش، ضعف و کرختی در اندام. بیشتر اوقات دیده شدهاست که به علت سردرد میگرنی، آشفتگیهایی در سیستم گردش خون و عروق به وجود میآید. دست و پا (به ویژه انگشتان) در حین حملههای درد، سرد و به عکس پیشانی خیلی گرم میشود. این مرحله و علایم آن کمتر از یک ساعت طول میکشد. افراد در پایان این مرحله باید کمی صبر کنند.
ب) مرحله مغزی یا سفالیک (Cephalic): در این مرحله مجراهای خونی مغز، منبسط میشوند و علایم این مرحله عبارتند از: دردهای ضرباندار در کنار سر، تهوع و حال بههمخوردگی، حساسیت زیاد به صدا و نور، کاهش اشتها و احتقان در بینی. مرحله سفالیک حدود ۲ ساعت تا حداکثر ۳ روز طول میکشد. بنابراین بهتر است بیمار پیش از شروع حمله میگرنی از داروهای خود استفاده کند و با پرهیزهای لازم، شدت آن را کاهش دهد.[۲]
پزشک بیشتر از روی تاریخچه پزشکی بیمار و معاینه فیزیکی او میگرن را تشخیص میدهد و کسانی که دچار میگرن هستند در بیشتر موارد معاینه فیزیکی طبیعی دارند. هیچ آزمایش مخصوصی برای تشخیص میگرن نیست و آزمایشهایی همانند CTاسکن و MRI مغز بیشتر طبیعی هستند.
سردرد میگرن میتواند چند ساعت تا چند روز به درازا بکشد و فرد دچار میگرن ممکن است چندین بار در ماه دچار حملههای بیماری شود. البته هستند کسانی که در درازای دوره زندگی خود تنها یک بار دچار حمله میگرن میشوند و در طرف دیگر طیف کسانی که بیش از ۳ حمله در هفته را تجربه میکنند.
البته نمیتوان از همه حملههای میگرن پیشگیری کرد ولی میتوان با شناسایی عواملی که مایه تحریک و ایجاد حملههای بیماری میشوند از شمار حملههای بیماری و شدت آنها کاست شایعترین عواملی که که حمله میگرن را تحریک میکنند:
برای کاهش حملههای میگرن برخی از بیماران از روشهای دیگر همانند یوگا، بیوفیدبک، طب سوزنی، مشت و مال و ورزش بهرهگیری میکنند.
داروهای فراوانی وجود دارند که مصرف همیشگی آنها موجب کاهش حملات سردرد میشود. برخی از شایعترین این داروها عبارتند از:
اینکه برای درمان میگرن از چه داروهایی بهرهگیری شود، به شدت و شمار حملههای بیماری بستگی دارد. بیمارانی که تنها چند بار در سال دچار حملههای میگرن میشوند، به خوبی به مسکنهای عادی و بدون نسخه پزشک پاسخ میدهند. دو نوع درمان برای میگرن بکار گرفته میشود. در یکی از داروهایی که با آغاز سر درد مصرف شده و به آن «داروهای تسکینی» میگویند و دیگری داروهایی که هر روز مصرف میشوند تا از بروز حملهها بیماری جلوگیری کرده و شمار حملهها بیماری را کاهش دهند که به این گونه داروها «داروهای پیشگیرانه» میگویند.
در گذشته برای کسانیکه در یک ماه دو یا بیش از دو حمله میگرن داشتند، درمان پییشگرانه را آغاز میکردند ولی امروزه درمان پیشگیرانه در موارد زیر رهنمود میشود:
داروهای ساده مسکن همانند استامینوفن، ایبوپروفن، آسپرین، و ناپروکسن، اگر در مراحل نخستین سردرد مصرف شوند، ممکن است برای مهار درد کافی باشند. افزون بر آن امروزه داروهای ترکیبی که از چند دارو پایهریزی شدهاند نیز در دسترس بوده که در برابر داروهای ساده بیشتر از کارایی بهتری برای کاهش درد برخوردار هستند همانند ترکیب آسپرین، استامینوفن و کافیین (که نووافن نامیده میشود)
دیگر داروهای دیگر که اختصاصی تر برای درمان سردرد میگرن میباشند همانند گروه تریپتانها که از آنها میتوان به سوماتریپتان اشاره کرد و گروه داروهای ارگوتامینی که دربرگیرنده داروهایی همانند ارگوتامین زیر زبانی و یا آمپول دی هیدروارگوتامین و یا قرصهای ارگوتامین سی میباشند. یکی دیگر از داروهای اختصاصی این بیماری کافرگات cafergot میباشد. همچنین میتوان از داروی میگریهیل نام برد که توسط متخصصان ایرانی برای درمان میگرن تولید شدهاست. [۳] [۴]
افزون بر داروهای فوق، بیشتر بیماران همراه با سردرد دچار تهوع (با یا بدون استفراغ) میشوند که بکارگیری قرص و یا شیافهای ضد تهوع را در آنها اجباری میکند.
میزان مصرف این داروها برای کاهش درد در کسان گوناگون، متفاوت بوده و بیشتر کسان با نگرش به شدت سردردهای پیشین، میزان مصرف خود را تنظیم میکنند .
بیشتر بیماران دچار به سردرد میگرن میتوانند حملههای گاهگاهی سردرد را بردباری کرده و به زندگی عادی خود ادامه دهند و همچنین بیشتر بیماران به بازبینی راههای رویارویی با سردرد و کاهش رنج برآمده از آن را یاد میگیرند. به علاوه در بیشتر موارد از شدت سردرد میگرن پس از دهه ششم زندگی کاسته میشود.
گاه در MRI افراد دچار به میگرن دگرگونیهای جزیی و خفیفی دیده میشود ولی در هر صورت هیچگونه شواهد از اینکه سردرد میگرن مایه افزایش احتمال ابتلا به بیماریهایی همانند سکته مغزی، بیماری دمانس و یا دیگر بیماریهای مهم و جدی مغزی شود، در دسترس نمیباشد.
گسترش میگرن که در جوامع گوناگون متفاوت است ولی نزدیک ۲۰٪ کسان در درازای زندگی خود ممکن است حمله میگرن را تجربه کنند که نیمی از این کسان نخستین حمله را در سنین کودکی و یا نوجوانی تجربه کرده و نزدیک دو سوم مبتلایان به این سردرد زنان میباشند، که چه بسا بخاطر کارایی هورمونهای زنانه گسترش میگرن در آنها بیشتر است. همچنین سردرد میگرن در برخی از خانوادهها شایعتر میباشد و کسانیکه بستگان درجه نخست و دوم آنها به میگرن دچار هستند، احتمال ابتلا به میگرن در آنها بالاتر است.