دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
میگرن یک اختلال شایع در زنان است به طوری که شیوع یک ساله میگرن در زنان در مقایسه با مردان ۱۸ درصد در مقابل ۶ درصد میباشد. در میان انواع مختلف سردردها، زنان بیشتر به سردردهای تنشی یا میگرنی دچار میشوند. در حالی که مردان سردردهای خوشهای را بیشتر تجربه میکنند.
غالبا میگرن در سنین باروری به وقوع میپیوندد و ۲۷ درصد از زنان ۳۰ تا ۴۹ ساله را گرفتار میسازد. فراوانی این اختلال و تبعات عملکردی، اجتماعی و اقتصادی آن، میگرن را به یک مقوله مهم در زمینه بهداشت زنان تبدیل میکند.
زمینه هورمونی نقش اساسی در میگرن زنان دارد. شرایط هورمونی از قبیل قاعدگی، بارداری، داروهای ضد بارداری خوراکی، یائسگی و هورمون درمانی بر کنترل و نیز بروز میگرن اثر میگذارند.
به طور کلی میگرن ممکن است ساعتها و یا روزها طول بکشد و موجب تهوع، فتوفوبی (حساسیت به نور)، فنوفوبی (حساسیت به صدا) شود.
• میگرن قاعدگی
حدود ۶۰ درصد از زنان مبتلا به میگرن، سردردهای میگرنی خود را به همراه دورههای قاعدگی تجربه میکنند که این امر، قاعدگی را مبدل به یکی از مهمترین عوامل آغازگر حملات میگرن نموده است.
• معیارهای تشخیص میگرن قاعدگی:
۱- میگرن قاعدگی خالص: حملاتی که منحصراً از ۲ روز قبل از شروع قاعدگی تا روز سوم پس از شروع قاعدگی در حداقل دو سوم دورههای قاعدگی فرد اتفاق میافتد.
۲- سردردهای میگرنی مرتبط با قاعدگی: در حداقل دو سوم دورههای قاعدگی فرد، حملات میگرن طی ۲ روز مانده به قاعدگی تا ۳ روز پس از آغاز آن و نیز طی زمانهای دیگر اتفاق میافتد. به نظر میرسد که میگرن قاعدگی با کاهش سطح استروژن خون که در مرحله بعد از تخمکگذاری قاعدگی اتفاق میافتد آغاز میشود.
در موارد نوع اول داروهایی که مورد استفاده قرار میگیرند شامل داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، آلکالوئیدهای ارگوت و تریپتانها میباشند (از قبیل ناپروکسن، ترکیبات ارگوتامین C، سوماتریپتان).
در موارد دوم ممکن است مقادیر بیشتری از این داروها مورد نیاز باشد.
در بعضی موارد داروهای ضد بارداری خوراکی ممکن است باعث تشدید میگرن دوران قاعدگی شود که اولین قدم کاستن محتوای استروژنی تا ۲۰ میکروگرم میباشد اگر با وجود این مداخله درمانی سردردها ادامه یابد، لزوم قطع این قرصها در این بیماران وجود خواهد داشت.
از آن جا که سیگار کشیدن توام با مصرف قرصهای جلوگیری و میگرن، منجر به افزایش ۳۴ برابری سکته مغزی میشود، نباید از این قرصها در افراد میگرنی سیگاری استفاده نمود.
• بارداری و میگرن
فراوانی و شدت میگرن در حین بارداری متغیر است. در پایان سه ماهه اول ۵۰ تا ۸۰ درصد از زنان باردار مبتلا به میگرن، متوجه کاهش حملات میگرنی میشوند در حالی که تعداد کمی از این زنان دچار تشدید علائم یا شروع بیماری میگردند. زمانی که یک زن در حین بارداری برای اولینبار دچار سردرد شدید میشود علل ثانویه سردرد را باید در نظر گرفت.
در کل زنان باردار نباید داروهای پیشگیری کننده مصرف کنند زیرا خطر ناهنجاریهای جنینی وجود دارد.
• یائسگی و میگرن
کم و زیاد شدن هورمون در حوالی این دوران ممکن است باعث تشدید میگرن شود. یائسگی به صورت قطع و خاتمه قاعدگی به مدت ۱۲ ماه تعریف میشود و سن متوسط آن ۵۱ سالگی است. در حوالی دوران یائسگی که شامل دورههای گذر و سال اول بعد از یائسگی است ممکن است میگرن تشدید شود ولی بعد از یائسگی طبیعی با پایدار شدن مقدار هورمون، میگرن در تقریبا دو سوم از زنان مبتلا بهبود مییابد.
بعد از یائسگی ناشی از جراحی، میگرن در دو سوم زنان تشدید میشود. بنابراین ایجاد یائسگی به وسیله جراحی نباید به عنوان راهی برای پیشگیری از میگرن پیشنهاد شود.
هر سردرد شدیدی که بعد از سن ۴۵ سالگی شروع شود باید برای یافتن علل ثانویه ارزیابی گردد زیرا میگرن به صورت معمول در این سن آغاز نمیشود.
• میگرن در زنان سالمند
میگرنی که پس از سن ۶۵ سالگی شروع شده باشد نیازمند بررسیهای دقیق است. یک سوم تمامی سردردها در زنان سالمند با علل ثانویه ایجاد میشود.
به طور یک قانون کلی برای جلوگیری از ایجاد اثرات ناخواسته در بیماران سالمند، تمامی داروهای پیشگیری کننده با مقادیر پایینتری استفاده میشوند.
به طور کلی تجربه نشان داده است که غذاهای خاصی میتوانند به عنوان جرقهی شروع کننده حمله میگرن باشند. مواد غذایی از قبیل شکلات، کافئین، پنیر، ماهی، گندم، مغزها (گردو و فندق و …) گوجهفرنگی و الکل، بیشترین عوامل شروع کننده میگرن هستند. افزودنیهای خوراکی مانند سدیم (در گوشتهای فراوری شده وسوسیس) ممکن است باعث میگرن شوند. تیرامین (تخمیر کننده) یک ماده طبیعی که در نان جو و پنیر آبی یافت میشوند ممکن است شروعکننده باشد. تراز مشخص هورمونهای زنان شروع کننده یا کمککننده در شدت سردرد هستند، استفاده از کامپیوتر هم وقوع سردرد را افزایش میدهد. خیره شدن به صفحه کامپیوتر باعث می شود سر در یک وضعیت طولانی کشیده قرار گرفته در واقع سفت شدن گردن و عضلات شانه، اعصاب و ذخیره خون گردن و سر را تحت فشار قرار میدهد.
• درمان
درمانهایی از قبیل ویتامین D و کلسیم (خصوصاً در میگرن قاعدگی) منیزیم (۶۰۰ میلی گرم در روز) و مقدار بالای ریبوفلاوین (۴۰۰ میلی گرم) و خوردن مایعات کافی هم مهم است.
درمان طبیعی دیگر زنجبیل است. زنجبیل اشتها را کم کرده و میگرن را کاهش میدهد.
درمانهای استاندارد طبی میگرن شامل یک یا بیش از یک دارو است که باید توسط پزشک تجویز گردد. ماساژ و ورزشهای موضعی در بهبود میگرن گردنی مفید هستند. طب سوزنی و کاهش استرس در بیماران زیادی، مفید بوده است. ورزش مناسب است ولی در طی حمله باید استراحت کرد.
آشنایی و اجتناب از شروع کنندههای سردرد به خصوص بعضی از غذاها، با پیشگیری از درد و ناتوانی ناشی از میگرن، تحول بزرگی در کیفیت زندگی ایجاد میکند.
منابع:
www.zanan.co-ir/lip-e
www.mayoclinic.com
مجله علمی تازههای پزشکی بیماریهای داخلی و کودکان سال دوازدهم، شماره ۳- اسفند ۸۵
مجله پزشکی امروز اسفند ۱۳۸۵- شماره ۶۵۶
تهیه و تنظیم : دکتر فاطمه صرافها
منبع خبر : مرکز بهداشت و درمان دانشگاه تهران