دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
این خونریزی ها اغلب اوقات بعلت پارگی عروق منخرین (ناحیه قدامی بینی) در اثر ضربه مستقیم به بینی ایجاد شده و یا ثانویه یعنی با عطسه کردن، فشردن و یا پاک کردن بینی (فین کردن) ایجاد می شوند. برخی عفونتها منجمله سرماخوردگی وآنفلوانزا باعث افزایش قابلیت شکنندگی و آسیبپذیری بیشتر عروق بینی میگردند. گاهی نیز خونریزیهای بینی بعلت وجود فشار خون بالا ایجاد می شوند. خونریزیهای بینی در اکثریت موارد فقط ناخوشایند میباشند و خطر چندانی ندارند.
ولی اگر مصدوم خون زیادی از دست بدهد اینگونه خونریزیها نیز میتوانند خطر آفرین گردند. اگر خونریزی بینی در پی ضربه به سر ایجاد گردد خون خارج شده از بینی ممکن است رقیق و آّبکی باشد که این وضعیت بسیار جدی و خطرناک محسوب میشود چرا که نشانگر نشت و خروج مایع مغزی – نخاعی از اطراف مغز به بیرون میباشد.
اهداف درمانی
• کنترل از دست دادن خون
• باز نگه داشتن راه هوایی
اقدامات
۱- مصدوم را به نحوی بنشانید که سر وی بقدر کافی بجلو خم شده باشد.
نکته مهم: به مصدوم اجازه ندهید که سرش را متمایل به عقب (پشت) سازد چرا که خون ممکن است از طریق حلق رو به پایین رفته و باعث استفراغ وی گردد.
۲- از وی بخواهید که از طریق دهان تنفس کند که این عمل دارای اثرات آرامش بخش نیز میباشد و همچنین درخواست نمایید که با دو انگشت خود نرمههای بینی خویش را (اندکی زیر پل بینی) تحت فشار قرار دهد. در صورت نیاز، مصدوم را در انجام این عمل (فشردن نرمه بینی) کمک نمایید.
۳- به وی بگویید سعی کند حرف نزده و اعمال بلع، سرفه، تف کردن و تنفس عمیق (از طریق بینی) را انجام ندهد، چرا که اینگونه اعمال میتوانند باعث بهم خوردگی عملکرد مناسب لختههای خون گردند. یک تکه پارچه یا دستمال تمیز به وی بدهید تا بتواند ترشحات اضافی را پاک نماید.
* اگر مصدوم کودکی خردسال باشد به وی اجازه دهید که ترشحات اضافی را بتواند بدرون یک کاسه بریزید.
۴- پس از ده دقیقه به وی بگویید که فشار را از روی بینی بردارد. اگر هنوز خونریزی بینی او ادامه داشت متوالیاً دستور فشردن بینی را هر بار بمدت ده دقیقه (تا زمان قطع خونریزی) صادر کنید.
* اگر خونریزی بینی بیش از سه دقیقه ادامه یافت بیمار را در همان وضعیت درمانی ذکر شده (نشسته و سر متمایل به جلو) به بیمارستان انتقال دهید.
۵- پس از تحت کنترل قرار گرفتن خونریزی بملایمت اطراف بینی و دهان وی را با آب ولرم (نیم گرم) تمیز کنید. حین نظافت بینی باید مصدوم هنوز متمایل بجلو قرار داشته باشد.
۶- به او توصیه کنید که برای چند ساعت استراحت کامل داشته باشد از فعالیت جسمی خودداری کند و خصوصاً اینکه فین نکند چرا که انجام این عمل مانع عملکرد صحیح لخته شدن خواهد شد.
منبع: مبانی کمک های اولیه ، ترجمه:دکتر نادر سید رضوی.
انتشارات:مؤسسه آموزش عالی علمی کاربردی هلال ایران. چاپ اول.۱۳۸۳٫