دانلود كتب و نرم افزار دارويي
بخش های اصلی سایت
لیست موضوعات سایت
لیست مطالب براساس بازدید
آمار بازدیدها ، آنلاین ها و ...
حمله قلبی مترادف انفارکتوس قلب بوده و به علت انسداد یکی از رگهای کرونری که مسئول خونرسانی به عضله قلب هستند رخ میدهد.
● علل حمله قلبی
قلب پمپی است که پیوسته جهت تأمین انرژی و انجام وظایفش به اکسیژن خون نیازمند است. هر نوع کاهش جریان خون، بر کار عضله قلب اثر گذاشته و منجر به مرگ یا از بین رفتن بافت عضلانی میشود اما عضله قلب قابلیت ترمیم خود را داشته و جریان خون بلافاصله بوسیله درمان مناسب، برقرار میشود.
انسداد رگهای کرونری زمانی اتفاق میافتد که خون ( که بطور طبیعی لخته نمیشود) در اثر باریک شدن رگ، لخته شود. علت اصلی باریک شدن رگ کرونری، بیماری آترواسکلروزیس ( تصلب شرایین) است که از تجمع مواد چربی شامل پلاکهای کلسترولی در سطح داخلی رگها ساخته میشود.
● علائم بیماری قلبی
تا زمانیکه بطور قابل ملاحظهای جریان خون بدلیل باریک شدن عروق کرونری کم نشود علائم حمله قلبی بروز نمیکند. علائم اولیه بیماری قلبی شامل درد قفسه سینه یا احساس فشار که به آن آنژین* صدری گفته میشود و همچنین تنگی نفس بعد از فعالیت جسمی میباشد. هنگامیکه انسداد رگ کامل شود حمله قلبی بروز میکند.
حمله قلبی میتواند در یک بیمار با سابقه آنژینهای مکرر و یا حتی در کسی که هیچگونه سابقه بیماری قلبی نداشته اتفاق بیفتد.
چگونه میتوانیم حمله قلبی خود و دیگران را تشخیص دهیم؟
۱٫ درد شدید یا احساس فشار انفجاری در وسط قفسه سینه
۲٫ تنفس کوتاه همراه با سختی
۳٫ نبض ضعیف، نامرتب و کُند
۴٫ درد یا انتشار درد به چانه یا بازوها یا شانه چپ
۵٫ احساس سرگیجه و ضعف شدید
۶٫ عدم هضم غذا و سنگینی معده
۷٫ تعریق ( بخصوص عرق سرد)
۸٫ استفراغ
در صورتیکه شما یا یکی از همراهانتان دچار ناراحتی قفسه سینه برای مدت بیشتر از چند دقیقه به همراه هر کدام از علائم بالا شدید بلافاصله با شماره ۱۱۵ اورژانس تماس بگیرید و سریعاً به بیمارستان مراجعه کنید. در زمان انتظار تا رسیدن آمبولانس یک قرص آسپرین ( در صورت عدم حساسیت به آسپرین ) را بجوید.
● تشخیص بیماری قلبی
بسیاری از مردم دارای حملات قلبی خفیف بدون درد و یا هر نوع علامتی هستند که این افراد در ریسک بالاتر بروز حملات قلبی در آینده قرار دارند.
افرادی که در ریسک خطر حمله قلبی میباشند باید آزمایشهای تشخیصی پزشکی زیر را انجام دهند :
۱٫ آزمایش خون
۲٫ نوار قلب (ECG)
3. اکو کاردیوگرافی
۴٫ آنژیوگرافی عروق کرونر
این تستها با فراهم آوردن تصویری از شرایط قلب و عروق کرونری به برنامهریزی جهت درمان کمک میکند و به همراه تغییر روش زندگی، ریسک حملات قلبی و یا عوارض آن را کاهش میدهند.
● درمان
درمان دارویی میتواند در پیشگیری از بروز حملات قلبی در افراد با ریسک بالا نقش مهمی داشته باشد و در درمان بیماران مفید واقع شود.
در شرایط اورژانس، داروهائیکه لخته خون را حل میکند از تخریب بافتی جلوگیری کرده و نجات بخش زندگی میباشد.
داروهای مناسب در بیماران حمله قلبی به برقراری موثر جریان خون بوسیله ایجاد عملکرد بهتر قلب و عروق کمک میکنند.
مصرف روزانه آسپرین در صورت وجود بیماری عروق کرونر یا آنژین یا حمله قلبی موثر میباشد. آسپرین خون را رقیق کرده و مانع ایجاد لخته میشود. با این وجود آسپرین می تواند ایجاد عوارضی چون خونریزی گوارشی و مشکلات دیگری نماید.
بعد از یک حمله قلبی این نکته بسیار حائز اهمیت است که از تمامی عوامل خطرزای قابل پیشگیری اجتناب نمود و مصرف داروهای تجویز شده را برای جلوگیری از عوارض بعدی ادامه داد.
آگاهی از عوامل خطرزا در بیماری قلبی بسیار مهم و حیاتی است. به طوری که میتوان با کاهش یا برطرف کردن آنها از بروز حمله قلبی پیشگیری نمود مانند:
۱٫ سیگار کشیدن
۲٫ دیابت یا بیماری قند
۳٫ کلسترول خون بالا
۴٫ فشارخون بالا
۵٫ سابقه حمله قلبی در خانواده ( سابقه حمله قلبی پدر یا برادر با سن کمتر از ۵۵ سال و مادر یا خواهر با سن کمتر از ۶۵ سال )
۶٫ آترواسکلروز یا تصلب شرائین که با بالارفتن سن بروز میکند.
۷٫ عدم فعالیت فیزیکی
۸٫ چاقی
۹٫ جنس مذکر
بعضی از این عوامل خطرزا قابل تغییر نیستند مثل سابقه فامیلی، بالا رفتن سن و جنس مذکر ولی فاکتورهای قابل تغییر را میتوان کنترل نمود از جمله :
۱٫ سیگار را ترک کنید و یا اصلاً شروع نکنید.
۲٫ از غذاهای پرفیبر، کم چربی و کم نمک استفاده کنید همچنین افراط در مصرف مشروبات الکلی بسیار خطرناک میباشد و باید ترک شود.
۳٫ ورزش را بطور مرتب روزانه داشته باشید و در صورت اضافه وزن، وزن خود را کاهش دهید. همیشه در مورد شروع ورزش جدید با پزشک خود مشورت کنید. سعی کنید ۴ تا ۶ بار در هفته و هر بار ۳۰ دقیقه ورزش کنید. بدین ترتیب شما قدرت عضله قلب را تقویت کرده و باعث کاهش فشارخون و چربی بد (LDL) میشوید.
۴٫ فشارخون خود را مرتب اندازهگیری کنید و میزان کلسترول خون خود را در سطح طبیعی حفظ نمایید.
۵٫ استرسهای خود را با انجام تمرینات آرام بخش و استفاده بهینه از اوقات فراغت، کم کنید.
تهیه و تنظیم : دکتر مهناز روحی
منبع خبر:مرکزبهداشت و درمان دانشگاه تهران